5 savjeta za uspješan odmor pod jedrima

Planirate provesti godišnji odmor na jedrilici? Pročitajte onda naših 5 savjeta kako biste se što bolje pripremili.

 

  1. NEMOJTE SPAKIRATI PREVIŠE TOGA

Kao što vjerojatno i sami znate prostora na brodu baš i nema puno. Zato spakirajte samo ono najnužnije potrebno. Stvari stavite u neki ruksak ili savitljivu torbu koju ćete lako smjestiti u bilo koji kutak na brodu. Nipošto nemojte nositi četvrtaste velike kovčege.

 

  1. ODJEĆA

Znamo da na +30° niti ne pomišljate na jakne i duge hlače. No na otvorenom moru zna često biti poprilično vjetrovito a naravno i mokro. Stoga je dobro biti pripremljen za sve situacije.

Svakako spakirajte kupaće, kratke hlače i majicu kratkih rukava, duge hlače i majicu dugih rukava i vjetro- i vodo-nepropusnu jaknu.

 

  1. OBUĆA

Na palubu jedrilice definitivno ne smijete kročiti u cipelama na petu kao ni onim s tamnim ili obojenim đonom. Pete mogu oštetiti brodsku površinu a obojeni đonovi ostavljaju ružne linije na palubi.

Najbolji izbor su tzv. brodarice, cipele s protu kliznim đonom i gornjim dijelovima od posebne kože koja se brzo suši.

Naravno poslužiti mogu i tenisice – bitno da gornji sloj nije platneni a đon da nije u boji.

Kod obuće je svakako najvažnije da je zatvorena jer na brodu postoji bezbroj prilika za udarac u nožne prste i nezgodne lomove.

 

  1. PRIPREMITE SE ZA SUNCE

Obavezno spakirajte šešir, sunčane naočale i kremu za sunčanje. Sunce je još jače na moru nego na kopnu jer sunčeve zrake koje se odbijaju od vode gotovo su jednako opasne kao direktan utjecaj sunca.

 

  1. OSTALI KORISNI SAVJETI

Imate li dugu kosu, svežite je u rep. Izbjegavajte nespretne modne dodatke i nakit te dugu lepršavu odjeću. Oko vas je dosta užadi pa izbjegavajte sve što vas može dovesti u zapetljanu situaciju.

 

I ono najvažnije – Uživajte!

ShareTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on Facebook