7 savjeta kako lakše preživjeti ljeto s djecom

Vrijeme je školskih praznika. To je period koji djeci donosi mnogo veselja a roditeljima često i brigu kako najbolje organizirati djecu i obaveze kroz taj period.

Stoga vam donosimo 7 savjeta kako lakše preživjeti ljeto s klincima:

Napravite dječji kalendar

Ključ svakog uspješnog dana je u planiranju. Razlika između poslovnog kalendara roditelja, detaljno organiziranog u Outlooku ili Google-u i rasporeda za djecu leži u tome da se dječji raspored većinom čuva samo u glavi mame ili tate. Promijenite to.

Napravite veliki kalendar kod kuće s rasporedom za ljetne praznike. Potrebno vam je samo malo papira, ravnalo i olovka. Neka polja budu dovoljno velika da djeca mogu upisati sama aktivnosti (ili nacrtati ako ne znaju još pisati…). Plan izradite zajedno s djecom. Na jednom papiru ostavite mjesta za popis aktivnosti koje su opcionalne i mogu poslužiti kada čujete izjavu „meni je dosadno…“.

Popunite raspored

Popunite kompletno njihov raspored. Uz napomenu da trebate upisati i vrijeme za opuštanje/ljenčarenje/možda i lagano dosađivanje.

Kada djeca vide da je svaki dan u kalendaru popunjen i isplaniran osjećati će se ugodno jer će imati osjećaj da će se cijelo ljeto nešto događati.

Svaki tjedan nova tema

Odaberite temu za svaki tjedan kroz ljetne praznike. I potom isplanirajte barem jedan obrok i jednu kreativnu aktivnost povezanu s tom temom.

Primjerice teme mogu biti – određena država, neki sport (nogomet, košarka…), gusari, neka boja …

Podijelite odgovornost

Nemojte se sramiti podijeliti odgovornost za djecu. Nazovite roditelje najboljih prijatelja vaše djece ili tetu/strica, bake i djedove  i dogovorite da koji put djeca prespavaju kod njih ili se dođu igrati. Vaše će se dijete imati čemu veseliti a vama će to omogućiti malo slobodnog vremena.

Držite se stare škole

Neka se djeca igraju vani. Pošaljite ih van s minimalnim igračkama i vidite što će smisliti. Djeca gotovo svake dobi vole balončiće od sapunice ili igru s vodom.

Organizirajte borbu vodenim balonima ili natjecanje tko će brže pojesti lubenicu.

Neka i djeca odlučuju

Dajte i njima malo kontrole. Pitajte ih što bi oni htjeli raditi. Isplanirajte kino večer ili večer društvenih igara i dajte djeci da izaberu film ili igru.

Dozvolite djeci da budu djeca

Prisjetite se vaših ljeta kad ste bili djeca. Sigurni smo da su najljepša sjećanja iz djetinjstva ona kad ste isprobali nešto novo, malo kršili pravila, smijali se do suza, ostajali duže budni ili spavali pod zvijezdama. Većina tih stvari ne iziskuje mnogo planiranja, novaca niti vremena… Jedino što je potrebno da vi kao roditelj dozvolite djetetu da istražuje kako je to lijepo biti dijete kroz prekrasno ljetno vrijeme.

Zato dozvolite djeci da budu djeca.

Ponekad to znači da se morate malo odmaknuti i pustiti ih da sami stvore uspomene.

ShareTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on Facebook