Kako odabrati idealnu tenisicu za trčanje?

U trčanju, sportu koji postaje sve popularniji, od presudne su važnosti kvalitetne i prije svega odgovarajuće tenisice.

Tenisice su ključni dio opreme svakog trkača i važno je da njihovu izboru posvetite dovoljno vremena i pažnje. Kako biste lakše izabrali savršene tenisice donosimo vam nekoliko savjeta koje biste svakako trebali pratiti kod kupovine novih tenisica.

Krenite u kupovinu tenisica kasnije poslijepodne. Vaše noge u toku dana naime malo nateknu. Kod odraslih se noga poveća i za 4% tj. može se produžiti za gotovo 1 cm.

Kod isprobavanja tenisica obucite čarape u kojima obično trčite.

Svakako kupite dovoljno velike tenisice. Ispred palca morate kada stojite imati barem mjesta za jednu širinu palca. Naime noga kod trčanja treba u tenisici imati više mjesta nego kod hodanja u njima.

Tenisica mora u prednjem dijelu biti prilagođena širini noge. Ako je tenisica previše široka noga će unutra „plivati“ a ako je previše uska mogli biste bočno dobiti žuljeve.

Ako nosite ortopedske uloške, morate ih svakako ponijeti kada idete u kupovinu tenisica.

Tenisice moraju dobro „zatvarati“ stopalo a gležnjevi moraju biti slobodni.

Prije kupovine dobro razmislite za što su vam tenisice potrebne. Trčite li na asfaltu, po šumskim ili šljunčanim stazama? Trčite li duže ili planirate samo trčati na kraćim stazama?

Ukoliko u jednom tjednu trčite više puta smisleno je imati nekoliko para tenisica. Pravilo je: po jednom tjednom treningu jedan par tenisica. Tako se i tenisice mogu „oporaviti“ i dobro prozračiti i posušiti. Idealno bi bilo da tenisice budu od različitih proizvođača. Noge će vam biti zahvalne na promjeni.

Ako trčite mnogo po neravnim stazama (šumski putevi, livade i sl.) onda je smisleno nabaviti specijalne „trail“ tenisice. Kod kupovine takvih tenisica pripazite da vam noga čvrsto sjedi u tenisici i ne pomiče se kod najmanjeg otpora.

Planirajte dovoljno vremena za kupovinu. U tenisici se morate osjećati 100% ugodno.

Tenisica ne drži vječno. Tenisice mogu, ovisno o modelu, vašoj težini i podlozi na kojoj trčite, izdržati 600 do 1000 pretrčanih kilometara.

 

_3 _4 _5 _6 _7 _8 _9 _10 _2 _

ShareTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on Facebook