Kako olakšati školarcu povratak u školske klupe?

Uskoro kreće nova školska godina. To za vašeg školarca znači opet rano ustajanje umjesto izležavanja i spavanja do 10 i štrebanje umjesto ljenčarenja. Mnogoj djeci (ali i roditeljima) ta promjena uvijek iznova dosta teško pada.

Zato smo za vas pripremili nekoliko savjeta koji će omogućiti da taj promjena bude što bezbolnija.

Pričajte o školi

Nemojte pričati o lošim stvarima iz prošle godine nego pogled uvijek usmjerite u budućnost.

Pričajte s djetetom o novoj školskoj godini. Dobiva li možda nove učitelje ili nove predmete? Što će sve učiti u ovoj školskoj godini? Čemu se veseli? Čega se eventualno boji? Objasnite djetetu da je nova školska godina prilika za novi početak i da se loše stvari od prošle školske godine ne moraju nužno ponoviti.

 

Nove školske stvari potiču anticipaciju

Prvašići obično dobivaju sve novo i jedva čekaju prvi dan škole. Primijenite taj trik i kod starije djece. Kupite i njima nešto novo za početak školske godine. Modernu torbu, cool bilježnicu, fora tenisice. Idite zajedno u kupovinu i dozvolite djetetu da samo izabere. No pripazite da kupite ono što vašem djetetu stvarno treba za školu. Nemojte kupovati igračke.

Na vrijeme pripremite torbu

Pernica, bilježnice, knjige – imate sve? Nemojte školsku torbu slagati u zadnji tren. Pokušajte barem nekoliko dana prije početka školske godine zajedno s djetetom proći kroz školske stvari. Što više ne treba maknite tj. zamijenite.

Iskoristite tu priliku odmah i za to da prolistate bilježnice i knjige od prošle školske godine i prisjetite se starog gradiva.

Neka se podruži s prijateljima

Škola nije samo mjesto za učenje nego i važan djetetov životni prostor, u kojem njeguje veliki dio svojeg društvenog života. Ako se vaše dijete možda ne druži već ionako na praznicima sa školskim prijateljima, pokušajte onda barem u posljednjem tjednu praznika organizirati neko druženje.

Trenirajte rano ustajanje

Najveći izazov vas čeka već prije stvarnog početka škole. Djeci obično u prvim danima nove školske godine najteže pada rano dizanje ujutro. Stoga biste na vrijeme trebali početi mijenjati djetetov dnevni ritam i u zadnjim danima školskih praznika ga početi prilagođavati na rano dizanje. Naravno bitno je i da dijete ide na vrijeme spavati. Osnovnoškolac primjerice prosječno treba deset do jedanaest sati sna. Malo starijim školarcima dovoljno je i osam do devet sati sna.

Proslavite prvi dan škole

Ako ste u mogućnosti zasladite vašem đaku prvi dan škole s nekim lijepim izletom ili druženjem. Odlazak u zološki ili na kupanje ili možda jednostavno samo na picu i sladoled i početak škole će odmah izgledati ljepše.

ShareTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on Facebook