Kako preživjeti prvi dan nastave svog prvašića?

Pred vratima je nova školska godina. Mnogi će ove godine prvi puta kročiti u školske klupe.

Prvi dan škole nešto je što se pamti zauvijek. Uzbuđenje se miješa sa veseljem a pomalo i strahom – ne samo kod djeteta nego sigurno i kod roditelja. Zato vam u ovotjednom blogu donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bismo olakšali taj prvi dan vašim najmanjima ali i vama.

Torbu i sve što je potrebno pripremite dan ranije

Da izbjegnete dodatnu jutarnju strku pripremite već dan ranije sve što je vašem prvašiću potrebno za prvi školski dan. Sigurno ste već nabavili knjige, bilježnice i pribor a sada to samo posložite u torbu. Ne zaboravite naljepnicama obilježiti sve knjige i bilježnice a bilo bi dobro i da napišete ime djeteta i na pernicu, školske papuče, tenisice za tjelesni… jer djeca često znaju zaboraviti te stvari u školi.

Taj važan dan započnite veselo

Kako bi vaše dijete bilo što opuštenije započnite dan u dobrom raspoloženju. Osigurajte mu kvalitetan doručak a ne zaboravite mu pripremiti i užinu (obično školske kuhinje ne rade još u prvom tjednu nastave).

Pričajte s djetetom o  lijepim stvarima koje ga čekaju u školi kao što su upoznavanje novih prijatelja, školski izleti, učenje novih zanimljivih stvari…

Pokušajte ga taj dan otpratiti u školu

Ako je ikako moguće pokušajte se organizirati da netko od roditelja otprati dijete u školu. Vaše dijete kreće samo jednom u prvi razred i sigurno ne želite propustiti taj važan dan. Osim toga djetetu će sigurno biti lakše ako ima roditelje kraj sebe u tom trenutku.

Recite djetetu kada dolazite po njega

Prije odlaska svakako se pozdravite sa svojim djetetom i recite mu kada ćete doći po njega. Ako je dijete uplašeno i plaće, pokušajte ga smiriti i reći da ćete se svakako vratiti, baš kao šte dolazili po njega u vrtić ili kod bake. Recite mu tko će doći po njega (ako to nećete biti vi).

Nemojte pokazati suze

Mnogim roditeljima je to vrlo emotivan trenutak koji često završi suzama. No nemojte nikako pokazati te suze djetetu. Ako osjećate da će vas emocije savladati, pokušajte se suzdržati barem do kada više ne budete u vidokrugu djeteta. Vidi li ono vaše suze moglo bi pomisliti da nešto nije u redu s mjestom na kojem ga ostavljate.

Sve će biti u redu

Prvi dan nastave brzo će proći i dijete će se vratiti iz škole prepuno dojmova. Svakako porazgovarajte s njime o tome kako mu je bilo u školi. Pitajte ga što su sve radili, koga je upoznao, s kime sjedi i slično. Recite djetetu koliko ste ponosni na njega što je postao prvašić i da se veselite zajedničkim aktivnostima poput pisanja zadaća, učenja slova i brojeva.

ShareTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on Facebook