Poslovna moda

Nakon dugog toplog ljeta i svih razigranih morskih detalja i kombinacija koje smo opisivali u proteklim mjesecima, rujan nas vraća u stvarnost. Uz tu stvarnost i završetak odmora veže se i povratak na posao, a s njime i poslovna estetika koja je zanimljiva i (na jesenski način) posebna. Ova sezona donosi nam pregršt uzoraka i spajanje istih, što je najzanimljiviji dio jesenske modne priče 2018.

 

Uvijek kada govorimo o novim sezonama bitno je pogledati koji nas trendovi očekuju. Za to konzultiramo velike dizajnerske kuće jer one su te koje te iste trendove i diktiraju; a većina manjih ili high street brendova se povodi za njima te u svojim inačicama prezentiraju glavninu velikih trendovskih ideja. No prije pregleda trendova, osvrnuo bih se na ključne komade koje trebate imati u svom ormaru i koji su okosnica svakog dobrog stylinga. Pa krenimo redom.

 

Odijelo

Lijepo poslovno odijelo kostur je svakog poslovnog styliga i nešto na čemu svakako ne bismo trebali štedjeti. Poslovna odijela nikad nisu bila raznovrsnija i ponuda je nikad veća, od jednobojnih do onih s uzorcima. Svakako ukoliko naiđete na dobro crno poslovno odijelo na popustu, nemojte se libiti kupiti isto, jer crno klasično odijelo nikada ne izlazi iz mode. Ista je stvar i sa sivim ili tamnoplavim odijelom, jer ona ni ako su kroja koji nije među popularnijima ove sezone, i dalje izgledaju moderno i poslovno. Kada kupujete odijelo svkako vodite računa da vam stoji odlično (sako u pravilu, ako je takvog kroja, ne smije plesati), da su vam rukavi dobre dužine i da vam ramena sjedaju točno. Odijelo je komad koji ne kupujete svakodnevno pa za tu kupnju izdvojite malo više vremena i napravite to planski.

 

Poslovna haljina

Komad koji je uvijek pri ruci kada se ujutro zapitate, “Što danas odjenuti”. Poslovna haljina uvijek je siguran izbor ako ste u žurbiili ne želite promišljati o stylingu. Ona često ne treba nikakve detalje osim tanke ogrlce ili malenih naušnica te torbe. Poslovna haljina najčešće dolazi u nekoliko krojeva – uska sa kratkim ili dugačkim rukavima, princes kroja (strukirana sa donjim dijelom punog kruga) ili ravnog kroja. Svaki od ta tri modela je lijep na soj način i uvijek je trendi. Odaberite onu koja najviše odgovara vašoj građi tijela i s njom nikada nećete pogriješiti.

 

Torba

Trendi kožna torba ili aktovka komad je koji je potreban svakoj poslovnoj ženi. Ukoliko ne kupujete torbu svake sezone, predlažem da kupite jednoboju veću torbu od kvalitetne kože koja će izdržati teret i zadržati oblik, te odgovarati uz većinu kombinacija koje se nalaze u vašem ormaru. Birajte torbu upravo prema tim kombinacijama kako bi se slagala s njima. Najčešće boje torbi koje idu sa gotovo svim kombinacijama jesu – crna, tamno siva, boja konjaka i bordo.

 

Kaput

Ukoliko je odijelo okosnica stylinga, utoliko je kaput kruna istog. Dobar kaput može svaku kombinaciju podići i za nekoliko stepenica, a uz sve ima jako bitnu funkciju – štiti od vanjskih nepogoda i grije; ali ostavlja i prvi dojam. U većini slučajeva svoje poslovne partnere srećete upravo u kaputu tako da je bitno kako on izgleda i kako vam pristaje. Kod odabira kaputa vodite računa o kroju – ukoliko ste niži nikako ne birajte dugačak kaput, a još manje nestrukiran jer će vas vizualno “pojesti”. Vodite računa i o materijalu – birajte vune i kašmire u sastavu jer umjetni materijali ne griju toliko dobro.

 

 

Cipele/čizme

Kvalitetna kožna salonka ili čizma važn je dio svakog stylinga a posebice poslovnog. Trendovi kod cipela se mijenjaju iznimnom brzinom i jako je teško odabrati model koji će (s modnog aspekta) biti prihvatljiv nekoliko sezona, ali klasična salonka tome može djelomice odoljeti. Vodite računa da su cipele udobne i da vam je peta u visini koja vam najviše odgovara.

 

 

 

 

Trendovi

Nakon što smo izdvojili ključne komade stylinga slijedi naglasak na trendove u odijevanju koji će obilježiti ovogodišnje jesenske kolekcije.

 

Uzorci

Karirano, pepita i pruge zavladali su jesenskim kolekcijama – dizjanerske kuće ove uzorke koriste na svim odjevnim komadima od odijela i haljina do kaputa i modnih dodataka. Naročiti se naglasak stavlja na kombiniranje istih printeva u različitim odvjenim komadima u istom stylingu – primjerice, pepita odijelo sa pepita torbom i kaputom.

 

Tvid

Tvid se vratio na velika vrata u ovogodišnjim jesenskim kolekcijama dizajnerskih kuća Miu Miu, Louis Vuitton, Prada i Marc Jacobs. Kaputi, košulje, suknje i odijela izrađena od popularnog britanskog tkanja modni su imperativi sezone.

 

Životinjski uzorci

Jedan od trendova koji nikada neće nestati ili izaći iz mode zasigurno su životinjski uzorci. Leopard, zebra, tigar ove jeseni zavladati će urbanom džunglom, a pobornice ljepšeg spola imaju svu slobodu zagrnuti se u printeve. Ipak, budit pažljive kod kombiniranja jer pravilo print na print kod ovog uzorka ne vrijedi u praksi.

 

Plise

Mislili smo da se plise lagano povlači iz klekcija, no ova sezona ponovno ga vraća. Plisirane suknje jedan su od trendova koji iz sezone u sezonu opstaju i ove sezone gotovo da nema dizajnerske kuće koja nije dala svoju viziju odjevnih komada s plisiranim detaljima.

 

Boja konjaka

Najpopularnija boja sezone jest boja konjaka. Kaputi, torbe i odijela u toj klasičnoj i istovremeno vječno modernoj boji pojavili su se u gotovosvim kolekcijama svjetskih dizajnera. Također u popularne boje ove jeseni ubraja se i crvena.

ShareTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on Facebook