Pravila poslovnog odijevanja

Naravno da su za uspjeh na poslu prvenstveno važni znanje i vještine koje posjedujete. No, jednako je važan i dojam koji ostavljate u komunikaciji s vašim kolegama i poslovnim partnerima.

Često se slika o nekome stvara na temelju prvih nekoliko sekundi. Stoga je prvi dojam koji ostavite izrazito važan.

Zato smo odlučili donijeti vam nekoliko savjeta za nepogrešive kombinacije kojima nećete prekršiti zadani stil odijevanja na vašem radnom mjestu.

Smatra se da u poslovnom svijetu postoje četiri osnovna stila odijevanja:

Strogo poslovni / ležerno poslovni / umjereno ležeran / ležeran

Strogo poslovni

Ovo je najformalniji i najelegantniji stil odijevanja kojeg najčešće srećemo u bankama, osiguravajućim društvima kao i na višim razinama upravljanja.

Za muškarce je stvar jasna: odijelo, kravata, košulja i zatvorene, elegantne cipele. Za žene vrijedi: Konzervativnija modna kombinacija koja se većinom sastoji od kostima ili odijela i jednobojne košulje. Uz to zatvorene salonke koje bojom pristaju ostatku kombinacije.

Outfit mora biti elegantan i jednostavan, sa diskretnim nakitom i šminkom i urednom frizurom: duga kosa se veže, a kosa kraće dužine (do ramena), smije ostati raspuštena.

Zabranjene su izrazito kratke suknje, duboki izrezi, otvorene cipele poput sandala, prejake boje odjeće ili previše napadan nakit ili šminka.

Ležerno poslovni stil

Nosi se u manjim poduzećima ili na dan kad nemate sastanke s kupcima, kao i prilikom poslovnih putovanja i ležernijih poslovnih ručaka.

Za ovaj je stil idealna elegantna ali jednostavna haljina, bez prevelikog izreza i tankih naramenica kombinirana sa najlonkama i salonkama. Dozvoljene su i platnene hlače kombinirane sa šarenom košuljom.

Zabranjene su prekratke suknje, previše nakita, traper ili otvorene cipele.

Umjereno ležeran stil

U mladim poduzećima često nisu postavljena tako stroga pravila odijevanja kao u bankama i sličnim ustanovama. Stil odijevanja može biti ležeran ali ne smijete ipak odjenuti kombinaciju za slobodno vrijeme.

Traperice su dozvoljene – po mogućnosti trebaju biti tamne i njegovane. Uz to kombinirajte košulju i elegantniju vestu i imate savršeni outfit. I cipele trebaju biti elegantne ali ne moraju se svoditi na salonke. Oksfordice ili gležnjače s nižom petom svakako su dobra opcija. Dobra su kombinacija i platnene hlače i košulja ili majica.

Zabranjene su poderane traperice ili traperice svijetlih boja, majice na bretele, prozirna odjeća, minica.

Ležeran stil

U kreativnim odijelima ili u poslovima u kojima nema doticaja s kupcima stil odijevanja može biti jako ležeran.

To u biti znači da možete nositi odjeću koju biste odjenuli i u slobodno vrijeme. Ipak trebate imati na umu da ne idete na plažu nego na posao i zadržati ozbiljniju notu u odjevnoj kombinaciji.

Žene imaju u biti neograničene mogućnosti kombiniranja. Muškarci u principu također smiju nositi gotovo sve. Međutim kratke hlače u uredu nekako nikada nisu rado viđene.

Zabranjeni su međutim ipak zapušten vanjski izgled, japanke, neuredne noge u sandalama, uska i prozirna odjeća.

 

_ _2 _3 _4 _5 _6 _7 _8

ShareTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on Facebook