Sport na 30°C

Roštiljanje kod vikendice neizostavni je dio vrućih ljetnih dana. Lako i brzo se smaže 5 ćevapa, pokoja pljeskavica, lepinja i salata s tjesteninom… i već se trbuh lagano pretvara u kuglu. Kao ravnotežu slasnom roštilju bilo bi dobro ubaciti neki sport… ali po toj vrućini?

 

Trenirati ili ne – to je po vrućim ljetnim danima prije svega pitanje dobro odmjerene doze. Srce i krvožilni sustav na visokim temperaturama ionako već odrađuju dodatni posao kako bi tijelo zaštitili od pregrijavanja. U tu svrhu tijelo šalje krv u ruke, noge i gornji sloj kože te ispušta toplinu preko kože. To ima jedan nedostatak: umanjuje učinak. Mišići dobivaju manje krvi a time i manje kisika i hranjivih tvari tako da su vrhunski rezultati skoro pa nemogući.

 

Donosimo vam međutim pet korisnih savjeta koji će vam pomoći da i po ljeti ostanete u dobroj formi.

 

  1. Smanjiti intenzitet

Zbog vrućine srce pri jednakom opterećenju kuca s i do 20 otkucaja više nego hladnijih dana. Zato se preporuča smanjiti intenzitet i dužinu treninga ili ubacivati pauze. U slučaju da osjetite grčeve u mišićima, glavobolju, vrtoglavicu, slabost ili mučninu odmah prekinite trening, potražite mjesto u hladu i pijte puno tekućine.

  1. Podržite tjelesni „klima-uređaj“

Kod porasta temperature tijela počinju raditi znojnice. Vaš tjelesni „klima-uređaj“ omogućuje da znoj isparava na koži te se tako tijelo hladi. Odjeća koja diše ili gola koža pomažu tom efektu hlađenja.

  1. Povećati unos tekućine

Znojenje ima i negativnu stranu. Već kod gubitka vode od 2 posto u odnosu na tjelesnu težinu prijeti vam smanjeni učinak treninga. Zato biste i tijekom treninga trebali svakih 15 minuta popiti oko 100 ml. tekućine u malim gutljajima. Najbolje bi bilo da pijete negaziranu mineralnu vodu ili razrijeđeni voćni sok (u omjeru 1/3 sok a 2/3 mineralna voda).

  1. Provjerite ozonske vrijednosti

S porastom temperature raste i koncentracija ozona u zraku. Ozon je štetan, ometa ispravno funkcioniranje pluća, nadražuje sluznicu i može izazvati glavobolju. Ako je koncentracija ozona veća od 180 mikrograma po m³ trebali biste samo lagano trenirati a ako prelazi 360 µg/m³ ne biste uopće trebali trenirati vani. Najmanje su vrijednosti obično u jutarnjim satima.

  1. Primijenite taktiku izbjegavanja

Najjednostavnije ćete trenirati ako izbjegavate sunce i vrućinu. Znači birajte sjenovite staze za trening, trenirajte u šumi ili u hladnijim jutarnjim i večernjim satima. Svakako koristite kremu za sunčanje i sunčane naočale. Stavite svijetlu kapu koja po mogućnosti ima i produljeni stražnji dio koji štiti vrat.

ShareTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Share on Facebook