Turističke atrakcije

Bilo da poželite iskušati blagodati termalne vode, naučiti nešto novo o hrvatskoj kulturnoj baštini ili uživati u dobroj kapljici i domaćoj kuhinji, Hrvatsko zagorje obećava vam potpun doživljaj.

Aquae Vivae

Vodeni park Aquae Vivae zlatna je kruna višestoljetne tradicije termalnog, lječilišnog, zdravstvenog i kupališnog turizma u Krapinskim Toplicama.
Na preko 1.100 m2 vodene površine nalaze se između ostalog dječji bazen, rekreacijski bazen s 70 podvodnih masaža, masažnih ležaljki i divljom rijekom, bazen za ronjenje, bazen s valovima, vanjski bazen… Svi bazeni punjeni su ljekovitom termomineralnom vodom . Detalje i kompletnu ponudu vodenog parka pronađite na www.aquae-vivae.hr

Općina Desinić

Općina Desinić smještena je u Krapinsko-zagorskoj županiji, popularno zvanoj i Hrvatskim zagorjem. Nezaobilazno odredište za sve turističke posjete ovog kraja je prekrasan dvorac Veliki Tabor, arhitektonski biser iz druge polovice 15. stoljeća, koji po ocjeni UNESCO-a pripada prvorazrednoj nultoj kategoriji spomenika. U njemu su muzej i galerija.

Isto tako, na središnjem mjesnom trgu može se razgledati i župna crkva Sv. Jurja u kojoj počivaju neki od članova grofovske obitelji Rattkay. Razvijen je i seoski turizam, a domaću kuhinju uz vinsku kapljicu možete okusiti na nekoliko imanja i restorana u mjestu.

Detalji na www.desinic.hr.

Donja Stubica

U srcu Hrvatskog zagorja na obroncima Parka prirode Medvednica, iz kojih izviru gorski potoci čiste, pitke vode smještena je Donja Stubica. Terme Jezerčica, termalna rivijera sa suvremenim wellness centrom, na izvoru prirodne ljekovite vode u mirnom okruženju nudi sve pogodnosti za opuštanje duha i tijela.

U slikovitom pejzažu stubičke doline 1573. godine odigrala se povijesna bitka – poznata Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca. O kulturnom bogatstvu kraja svjedoči nekoliko arheoloških lokaliteta, sakralnih spomenika te plemićkih dvorova i kurija od kojih se svojom ljepotom ističe Stubički Golubovec s lijepim hortikulturalnim parkovnim perivojem. U dvorcu se čuva i vrijedna zbirka građe o kajkavskom jeziku.

Detalji na www.stubica.com.

Gornja Stubica

U dolini rijeke Krapine do vrhova Medvednice prostire se kraj hrvatskih junaka – Gornja Stubica. Spomenik Matiji Gupcu, vođi krvavo ugušene Seljačke bune, djelo je poznatog hrvatskog kipara Augusta Augustinčića koje dominira stubičkom dolinom, a tu je i spomenik hrvatskom zrakoplovcu iz Domovinskog rata Rudolfu Perišinu, u čiju se čast svake godine održava Susret za Rudija, veličanstvena kulturno-sportska manifestacija.

Neposredno uz župnu crkvu sv. Jurja s lijepo uređenim okolišem s više od 50 vrsta ukrasnih sadnica raste već više od 400 godina Gupčeva lipa (zaštićen prirodni spomenik) uz koju su vezane legende o Gupcu i Seljačkoj buni 1573. U plemićkom dvorcu obitelji Oršić u prekrasnom ambijentu zelenila nalazi se Muzej seljačkih buna, a na seoskom domaćinstvu Lojzekova hiža i ostalim ugostiteljskim objektima možete uživati u domaćim specijalitetima zagorske kuhinje (purica s mlincima, zagorski štrukli, jaglena kaša s čvrčkima…).

Detalji na www.gornjastubica.com.

Klanjec

Klanjec, grad višestoljetne povijesti i kulture u Hrvatskom zagorju, na samoj granici sa Slovenijom, okružen je prekrasnim vinorodnim zagorskim bregima i šumama.

Klanjec je grad koji je iznjedrio mnoge hrvatske velikane koji su mu se odužili, ostavivši plodove svoga rada baš ovdje. U Galeriji poznatog hrvatskog kipara Augusta Augustinčića može se pogledati njegova umjetnička ostavština koju je poklonio svom rodnom gradu. Na glavnom gradskom trgu ponosno stoji poprsje još jednog velikana – Antuna Mihanovića, tvorca hrvatske himne, pjesnika i ilirca. Franjevački samostan s crkvom krije bogato umjetničko blago, poput sarkofaga obitelji Erdody, iznimne umjetničke vrijednosti. Sve to, kao i blizina Tuheljskih toplica, eko-sela Kumrovec i Zelenjaka, spomenika prirode, svakom posjetitelju pruža obilje mogućnosti uživanja i opuštanja u mirnom zagorskom krajoliku, daleko od stresa gradske vreve!

Detalji na www.klanjec.hr.

Krapina

Krapinski pračovjek prva je asocijacija kad je riječ o Krapini, mjestu u srcu Hrvatskog zagorja. Na obližnjem Hušnjakovom brdu nalazi se jedno od najvećih i najbogatijih nalazišta neandertalskog pračovjeka u svijetu. Uz nalazište je uređen i muzej s prikazom evolucije čovjeka od prapovijesti do danas.

Stari grad, crkva svete Katarine, franjevački samostan s rijetkom zbirkom sakralne umjetnosti i knjižnicom bogatom rijetkim knjigama te rodna kuća Ljudevita Gaja, hrvatskog preporoditelja, dokaz su bogate kulturne, spomeničke i povijesne baštine ovoga kraja. Tradicionalno se u Krapini već 40 godina održavaju i Kajkavske popevke, vrlo popularan festival narodnih pjesama na kajkavštini.

Detalji na www.krapina.hr.

Krapinske Toplice

Krapinske Toplice poznato su termalno lječilište u mirnoj dolini okružene slikovitim brežuljcima Hrvatskog zagorja.

Poznate su po prirodnoj ljekovitoj vodi još iz rimskog doba pod nazivom “Aquae vivae”, što znači živa voda. Gostima stoje na raspolaganju vanjski i unutarnji bazeni, sustav pješačkih staza i biciklistička ruta “Dva izvora” koja povezuje, kako samo ime kaže, dva izvora – Krapinske i Tuheljske Toplice.

Mjesto krasi prekrasna crkva Presvetog Trojstva, kapela Marije Magdalene, a može se posjetiti i mauzolej Jakoba Badla, osnivača lječilišta. Danas u mjestu osim “Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice” djeluju i tri bolnice u privatnom vlasništvu: Specijalna bolnica za kardio-vaskularnu kirurgiju i kardiologiju “Magdalena”, Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju “Akromion” i “Vita”, poliklinika za internu medicinu.

Detalji na www.krapinsketoplice.net.

Kumrovec

Kumrovec – maleno selo u Hrvatskom zagorju poznatije od mnogih drugih po rodnoj kući Josipa Broza Tita. Ovo lijepo zagorsko selo smješteno je na šumovitim obroncima rijeke Sutle kojom prolazi granica sa Slovenijom.

Staro selo – etno selo Kumrovec jedno je od najatraktivnijih ove vrste u Hrvatskoj – jedinstveni muzej na otvorenom s očuvanim izvornim seoskim kućama s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Posjetitelji mogu razgledati stalne etnološke zbirke tradicionalnog načina života kao što su: Zagorska svadba, Život mladog bračnog para, Od konoplje do platna, Kovački zanat, Kolarski obrt, Lončarstvo, Od zrna do pogače i dr.

Detalji na www.kumrovec.hr.

Marija Bistrica

Marija Bistrica je najveće marijansko svetište u Hrvatskoj, smješteno u Hrvatskom zagorju udaljeno 30-ak km od Zagreba. Čudotvorni kip crne Bogorodice, koji se prvotno nalazio u kapelici iznad Marije Bistrice, zbog opasnosti od turskog oskvrnuća zazidan je u župnoj crkvi, gdje je ponovno otkriven 1684. godine.

Pored prekrasne crkve – bazilike je Kalvarija s postajama Križnog puta koja je svaka za sebe vrijedno umjetničko djelo poznatih hrvatskih kipara. Iza brda Kalvarije, u oazi mira, nalazi se samostan Bosonogih sestara karmelićanki. Svi puteljci vode u Mariju Bistricu nekim od naših hodočasničkih putova, planinarskim pješačkim stazama ili biciklističkim rutama iz smjera Zagreba, Varaždina i Krapine.

Detalji na www.marija-bistrica.hr.

Tuhelj

Između slikovitih zagorskih brega, udaljen 40-ak km od Zagreba prema Sloveniji smjestio se Tuhelj, staro zagorsko mjesto.

Nadaleko poznat po svojim toplicama, Tuhelj zauzima visoko mjesto u turističkoj ponudi. Zagorja i Hrvatske.Na samom izvoru termalne vode i ljekovitog blata, okružene zelenilom netaknute prirode, Tuheljske toplice jedan su od najbolje uređenih zdravstvenih i rekreativnih centara u Hrvatskoj. Sadrže wellness centar, vanjske i unutarnje bazene sa svim vodenim atrakcijama te sportsko-rekreativne terene i sadržaje. U baroknom dvorcu Mihanović iz 18. stoljeća turisti se mogu okrijepiti ukusnim zagorskim specijalitetima i vinima. Osobito je razvijen seoski turizam; na mnogobrojnim seoskim domaćinstvima i kletima u okolici Tuhlja osim smještaja gostima se nude vinski podrumi, škola jahanja, upoznavanje s tradicionalnim načinom življenja te domaći proizvodi.

Detalji na www.tuhelj.hr.