Crno- bijeli svijet s potpisom Loredane Bahorić

Jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih hrvatskih modnih dizajnerica, Loredana Bahorić za Roses Designer Outlet otkriva sve o svom stvaralaštvu, ali i o privatnom životu
Loredana i Tomislav Bahorić

Jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih hrvatskih modnih dizajnerica, Loredana Bahorić za Roses Designer Outlet otkriva sve o svom stvaralaštvu, ali i o privatnom životu

Na domaćoj modnoj sceni izuzetno uspješno djelujete više od tri desetljeća. Koje vam je od njih u modnom smislu bilo najdraže i zašto?

Da, gotovo da se smatram reliktom na prevrtljivoj hrvatskoj modnoj sceni. Puno elemenata se treba poklopiti da netko opstane dugi niz godina. Naravno da je talent bitan i čini početnu točku, ali puno puno toga čini i mozaik koji je u konačnici presudan. Nekako mi je najdraži bio početak… otvaranje Charlija u Šibeniku, sa skromnim novčanim sredstvima, gotovo bez organiziranog tima, gužvu na stepenicama neću nikad zaboraviti. Zatim proslava dvadeset godina brenda u zagrebačkom muzeju Mimara, uz predstavljanje 10 bijelih, 10 crnih kreacija te nastupom Maksima Mrvice. Tu je i revija na neuređenoj tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, dok nije bilo nikakve logistike, vukli smo struju, scenografiju, stolice …. Nezaboravno… Bilo je puno takvih momenata i svi su u potpunosti živi u mom sjećanju.

Svi mi koji volimo i pratimo modu složiti ćemo se da je ona i umjetnost. U kojim drugim umjetničkim granama najviše uživate? Koji su vaši omiljeni pisci, slikari i glazbenici?

Da, naravno da postoje segmenti mode koji su čista umjetnost. Kao i neka umjetnička djela koja naprosto izazivaju emociju i to je ono što je divno. Puno toga me inspirira i teško je verbalizirati inspiraciju. Ali neke ličnosti i njihov rad čine trajnu inspiraciju:

  • Leonardo Da Vinci je apsolutni genije, čega god se dotakao ostalo je kultom do danas.
  • Oscar Wilde apsolutno je bio ispred svog vremena, autor genijalnih djela i iskričavih citata „Be yourselfe, Everyone else is already taken“
  • John Lennon – genijalni muzičar koji je slavu iskoristio šaljući poruke mira…“Imagine“… Možda najizvođenija pjesma ikada.
  • Jean Michel Basquiat, samouki slikar u svom prekratkom životu sprayevima je iscrtao New York scenu 80- ih
  • Arsen Dedić – mislim da pojašnjenje nije potrebno. „Otvoriš bilo koli stih, pjesmu imaš osjećaj da se tiče baš tebe, tvoje mladosti…“
  • Rei Kawakubo je moja inspiracija oduvijek. Teško je povjerovati da je sa našeg planeta.

Kultura življenja ogleda se u mnogočemu. Jako puno leži i u kulturi čovjekova stanovanja te stola. Kojim ste se načelima vodili kada ste uređivali vlastiti dom? A koje restorane u Hrvatskoj i okolini držite sebi omiljenima?

Kada smo selili u kuću osnovna ideja vodilja bila je prozračnost i bijelo. Da ne bi izgledalo aseptično ubacivala sam originalne antikvitete i restaurirala ih u bijeloj boji. Tome sam suprotstavila moderne lampe i lustere s potpisom Inga Maurera. Puno bijelih jastuka sa pozitivnim porukama… i dobila sam jedinstvenu atmosferu. Postavljanju stola pristupam sličnom filozofijom, posuđe je uvijek bijelo, a sam setting prilagođavam sezoni i prigodi. Moj omiljeni restoran je Murterski „Tic Tac“ i s njim započinjem i završavam ljetovanje u Šibeniku. To nam je postao svojevrstan ritual. Doslovno si iznad mora među starim drvenim brodovima i jedeš nepretenciozno najfiniju morsku hranu koju možeš zamisliti. Na drugom mjestu je neponovljiva „Batelina“; dugo pamtiš sve što si tamo jeo. U Zagrebu radni tjedan rado prerežem ručkom u „Malom Baru“ Ane Ugarković.

Možete li nam opisati svoje rituale kupnje? Kupujete li impulzivno ili planski?

Zapravo ne mogu to nazvati ritualom. Volim se počastiti dobrim parfemom, pjenom za tuširanje, mirisom za stan… Odjeću kupujem rijetko, ali mjesta koja me uvijek iznova impresioniraju su Milanski Corso Como 10, Liberty London, Pariški Comme Des Garcones.

Koji su vam omiljeni svjetski modni centri i ih kojeg razloga?

Upravo sam ih navela, volim se prošetati po tim mjestima na neki način jer se tamo osjećam građaninom svijeta bez obzira potrošio novac ili ne. U svakom slučaju vrlo inspirativno.

Dolazite iz Šibenika kojeg krasi osobita ljepota. Na svakom koraku tijekom odrastanja gledali ste neka od najljepših europskih djela arhitekture i umjetnosti. Koliko okolina formira čovjeka?

Da, odrasla sam u samom srcu Šibenika. Obiteljska kuća Baranović nalazi se tik uz groblje Sv. Ane i tvrđavu Sv. Mihovila. Naravno da okolina formira što na svjesnom što na nesvjesnom planu. Nezamisliva su mi ljeta bez Šibenika; šetnje skalama u uskim uličicama gdje sam se igrala. Nekako ti to uđe u kod i nosiš to sa sobom htio ili ne.

Čega se najradije prisjećate iz studentskih dana? Što se ključno promijenilo u dizajnu od tada naovamo?

Studentske dane povezujem uz aktivno bavljenje manekenstvom. Nevjerojatno za današnje pojmove, ali imam čak deset godina staža. Putovanja, neopterećenost izgledom i materijalnim statusom, puno prijatelja od kojih su neki ostali do danas: Tihana Harapin-Zalepugin, Zvončica Vučković, Branka Habek…

Charlie je prava obiteljska kompanija. Koji su izazovi suradnje sa suprugom, ali i sinom koji je i sam modni dizajner.

Ovisno kako na to gledate. S jedne strane to je dobro jer svi znamo kako tko diše i tko obavlja koji dio posla. S druge strane to znači jednu blagajnu što u današnje vrijeme nije najoptimalnije riješenje. Što se samog studia tiče, Charlie/Tomijev Spirit by T.B, svatko ima svoju zonu djelovanja i tu dođe do gungule jedino u periodima pred snimanja kampanje i revije.

Koja imena na domaćem modnom nebu volite?

Ne bi izdvajala imena, ali čestitam svima onima koji su uspjeli opstati u ovom prevrtljivom vremenu. Nadam se da će vremena postati lakša i da talentirani mladi ljudi neće odustajati.

Koliko često ste u hrvatskom Zagorju i što najviše volite u ovom dijelu zemlje?

Znamo otići na vikend, umirujuće djeluju brežuljkasti krajolik i sam je osjećaj kao da je vrijeme pomalo stalo. Najimpresivniji u Hrvatskom Zagorju je svakako dvorac Trakošćan okružen predivnom park šumom i jezerom.

Što nam Charlie sprema za proljeće i ljeto ovih dvadesetih? Trebamo li očekivati neke reminiscencije na dvadesete godine prošlog stoljeća za koje znamo da su vam u srcu?

Nedavno sam sa fotografkinjom Mare Milin i kretivnim timom snimala recycled kampanju; preuredila sam komade s kraja devedestih i neke od mojih bestsellera. Za ljeto spremam bijelo, zanimljive dekonstrukcijske haljine, prozirne jakne sa printevima, personaliziran nakit…

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Pretplatite se na naš newsletter

Scroll to Top