Minival koji smo tako obožavali u osamdesetima, opet je veliki hit

Tako je, dobro ste pročitali. Popularna frizura 80- ih godina prošlog stoljeća upravo doživljava veliki povratak

Nakon što su 80- ih radi filma „Flashdance“ svi ludovali za minivalom, do sada nismo imali ni u peti da će se ova popularna frizura ponovno vratiti. Iako se mnogi trendovi nakon što prođe neko vrijeme najčešće i vrate, činilo se kako trend minivala u kosi nikada neće doživjeti povratak.

Minival ili trajna ondulacija viđena je na svjetskim modnim revijama, a mi joj se ponovno veselimo. Doista, čini nam se da je bilo i vrijeme. Nakon mnogo (možda i previše) sezona laganih razbarušenih valova u kosi koji iako gotovo svakome stoje besprijekorno, dosadili su i vrijeme je za nešto novo. A kao nešto novo objeručke prihvaćamo minival koji danas izgleda baš dobro. To nam na najbolji način dokazuju svjetske zvijezde i popularne influencerice.

Minival je izvrsno rješenje za one koji imaju tanku kosu te im nedostaje volumena. Također, bitno je napomenuti da nije preporučljivo stavljati ga na jako tanku i obojenu kosu. Kemikalije iz boje i one koje se koriste u izradi „trajne“ nije dobro da se miješaju. Ipak, zahvaljujući razvoju tehnologije danas se koriste proizvodi bez amonijaka pa sam proces više nije neugodnog mirisa te se blažim i ‘sigurnijim’ kemikalijama dodaju keratin, biljni ekstrakti ili svileni proteini kako bi se struktura vlasi što manje oštetila.

Današnje „trajne“ jednostavne su za održavanje te je dovoljno kosu prosušiti ručnikom, njegovati i posvetiti joj malo više vremena.

Frizeri naglašavaju da postoje dvije mogućnosti pri izradi minivala: kiseli i alkalni. U prvom navedenom, kiselom minivalu vlasi se slamaju nježnije što znači da sami tretman dulje traje. Dok alkalni minival koristi veću koncentraciju kemijskog sastojka pa je i brži i malo agresivniji. Kako bi se kosa zaštitila prije minivala, postoje posebni proizvodi za njegu prije postupka koja štiti vlakna vlasi, primjerice oni s keratinom i kolagenom.

Ako niste sigurni kako će vam stajati ili ih pak želite samo povremeno, ove kovrče ne moraju biti trajne te ih možete postići uvijačima i sredstvima za stiliziranje. Dok za trajniji efekt kosu ipak treba tretirati kemijskim sredstvima.

Za Harper’s Bazaar je to savršeno objasnila londonska ekspertica za kosu Karine Jackson koja kaže da su sada sitne kovrče koje su bile popularne u osamdesetima zamijenili nježniji i veći valovi u kosi koji djeluju puno prirodnije. A i tehnologija je uznapredovala pa sada procesi kovrčanja manje štete kosi.

Prije svega, ako se odlučite za minival, trebalo bi se svakako posavjetovati sa svojim frizerom. Trajnim voluminoznim kovrčama u osamdesetima su bili opsjednuti i žene i muškarci, a danas izgledaju vrlo moderno i kul. Predlažemo da pokušate.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Pretplatite se na naš newsletter

Scroll to Top